Bellen? Dat kan!
T: 03 314 61 02 of stuur een e-mail
 Het energielabel in een nieuw jasje
Het nieuwe energielabel

Het energielabel in een nieuw jasje

De etikettering die weergeeft hoeveel energie elektrische en huishoudelijke apparaten verbruiken, wordt tegen 1 maart 2021 herzien en vereenvoudigd. Bedoeling is om de verbeterde energieprestaties bij te benen en de productie van nog energiezuinigere toestellen te promoten.

A+++, A+, B, C … consumenten kennen die energie-efficiëntieklassen maar al te goed. Ze geven hen in één oogopslag info over het energieverbruik van elektrische apparaten, gaande van de meest zuinige toestellen (donkergroen/A+++) naar de meest energieverslindende toestellen (rood/D of zelfs G volgens de oudste regelgeving).

Dankzij de technologische vooruitgang nam de energie-efficiëntie van producten door de jaren heen alsmaar toe. Steeds meer toestellen in de winkels krijgen de energieklasse A (van A+ tot A+++). Consumenten hebben het daardoor moeilijk om door het bos de bomen te zien. Ze houden enkel vast aan de letter A en gaan er daarbij vanuit dat ze een van de meest energiezuinige toestellen op de markt kopen.

Daarom wordt het energielabel tegen 1 maart 2021 herzien en vereenvoudigd. Het nieuwe systeem bevat zeven klassen, die van A tot G gaan. Gedaan dus met A+, A++ en A+++.

In eerste instantie geldt de nieuwe indeling voor vier categorieën toestellen:

  • Huishoudelijke wasmachines en was-droogcombinaties (geen droogkasten!)
  • Televisie- en computerschermen
  • Koel-/vriesapparatuur (koelkasten, diepvriezers en wijnklimaatkasten)
  • Huishoudelijke vaatwassers

Vanaf 1 september 2021 komen daar ook elektrische lampen bij. Andere categorieën toestellen worden later toegevoegd.

Overgangsperiode van vier maanden

De nieuwe etikettering komt pas vanaf 1 maart 2021 in de winkels. Vanaf deze herfst zullen sommige producenten echter al de twee energielabels (oude en nieuwe versie) in de doos van hun producten plaatsen.

De consument zal dus aandachtig moeten nagaan welke etikettering hij voor ogen heeft wanneer hij een product aankoopt, vooral omdat het nieuwe energielabel niet onmiddellijk voor alle categorieën toestellen geldt.

De eenvoudigste manier om te weten over welk energielabel het gaat, is nagaan of er op het etiket een QR-code staat. Is dat het geval, dan gaat het om het nieuwe energielabel. De QR-code laat toe om snel bijkomende informatie over het product te verkrijgen: zijn kenmerken, zijn energieprestaties of het energielabel in het algemeen.

Labels vergelijken heeft geen zin

De consument mag het energielabel met klassen A+, A++ en A+++ (oude energielabel) nooit vergelijken met de nieuwe etikettering, dat die klassen niet bevat. Een klasse B van morgen komt helemaal niet meer overeen met een klasse B van vandaag. Ter illustratie kan een koelkast van klasse A+++ die vandaag wordt aangekocht, na 1 maart 2021 in klasse B of C terechtkomen. De reden is simpel: ook de testmethode en de indelingscriteria worden herzien en verfijnd.

We tonen dit aan met een voorbeeld van wasmachines:

Het verbruik dat wordt getoond op het huidige energielabel, is gebaseerd op metingen gedaan onder ideale omstandigheden zoals een volle trommel. Ook testmethoden evolueren en in de nieuwe testmethode houden we ook rekening met minder ideale omstandigheden. Zo wachten mensen niet altijd tot ze een volle wasmachine hebben maar draaien ze ook al eens een halve wasmachine. Dit realistischer gebruikspatroon wordt nu beter in rekening gebracht op het nieuwe energielabel.

In het begin wordt geen enkel toestel in de nieuwe klasse A opgenomen. Die klasse is bestemd voor apparaten die in de toekomst hogere energieprestaties leveren dan diegene die vandaag op de markt zijn. Op die manier wordt de technologische vooruitgang gestimuleerd zonder dat de indeling op korte termijn moet veranderen.