60 jarig bestaan lambrechts electro

04 oktober 2018
Nieuw item
Nieuw item
Nieuw item
Anker

[]

(Bron: Gazet Van Antwerpen 04/10/2018)

Een goed voorbeeld van een familiezaak vind je in Rijkevorsel. Bij Electro Lambrechts werken zowel Jef Lambrechts, zijn vrouw May als hun kinderen Jan en An. De winkel bestaat zestig jaar en daarom krijgen de klanten binnenkort een helikoptervlucht per aankoop van 750 euro.

Zaakvoerder Jef Lambrechts is geboren in 1958, toen zijn vader Leo met de winkel startte. “Mijn vader had een opleiding elektriciteit gevolgd en begon na zijn legerdienst bij Bell in Antwerpen te werken. Na enkele jaren ging hij bij een elektricien in Rijkevorsel aan de slag. Zestig jaar geleden maakte hij in zijn woning vooraan in de Looiweg een winkelruimte met een oppervlakte van amper 16 vierkante meter. Het aanbod bestond in het begin voornamelijk uit radio’s en wafelijzers. Begin jaren zestig kwamen televisiestoestellen in opmars. Mijn vader moest eerst bij de klanten een antenne op het dak zetten voor ze televisie konden kijken. In 1976 ben ik bij in de zaak gekomen. Vijf jaar geleden zijn we verhuisd naar een nieuw en groter pand op de Hoogstraatsesteenweg. In het centrum hadden we al enkele keren geprobeerd om de winkel uit te breiden, maar het ging gewoon niet meer. Als de kinderen niet mee in de zaak waren gestapt, dan hadden we het niet gedaan. We beschikken nu over 600 vierkante meter winkelruimte en een magazijn van ongeveer dezelfde oppervlakte”, zegt Jef Lambrechts.

Televisies en radio’s verkoopt Lambrechts Electro nog altijd, maar het assortiment is intussen flink uitgebreid. “De laatste jaren stijgt de vraag naar inbouwtoestellen voor in de keuken”, legt Jef uit. “Wie ergens een volledige keuken bestelt, is nadien meestal aangewezen op de hersteldienst van de grote merken. Die rekenen vaak hoge extra kosten aan. Met de service die wij bieden door aan huis te komen, kunnen we een verschil maken. Dat doen we al zestig jaar en het blijft belangrijk. Als het niet te veel kost, dan repareren we het zelf. Jan heeft een opleiding gevolgd met specialisatie televisie en deed stage bij een bedrijf dat herstellingen uitvoert voor een aantal merken. Bovendien heeft hij nog 2,5 jaar bij Samsung gewerkt en ook daar veel ervaring opgedaan. Dat komt samen met zijn vakkennis goed van pas. Daarnaast hebben we onze eigen plaatsingsdienst en volgen cursussen om op de hoogte te blijven van nieuwigheden.”

Dat door de vele kookprogramma’s op televisie koken populair is, valt ook op bij Lambrechts Electro. Niet alleen door de grotere vraag naar inbouwtoestellen voor in de keuken. “Mensen nodigen vaker familie of vrienden bij hen thuis uit om te komen eten. Dan kunnen ze zelf koken en moeten niet op restaurant gaan, waarvoor ze een of meer Bob’s nodig hebben. Toen Jeroen Meus enkele jaren geleden in zijn programma een groene keukenweegschaal bovenhaalde, wisten we dat we die in de winkel moesten hebben. We maakten hetzelfde mee met de Kitchenaid die Piet Huysentruyt gebruikte. De klanten vragen voor die producten niet naar een bepaald merk, maar naar de weegschaal van Jeroen of de Kitchenaid van Piet. Ik volg daarom wat er op televisie te zien is om erop in te spelen”, vertelt Jef Lambrechts.

De zestigste verjaardag wordt gevierd op zondag 21 oktober. Daarvoor herhaalt het familiebedrijf het cadeau van tien jaar geleden. “Wie tussen 9 en 20 oktober in onze winkel iets koopt, krijgt per schijf van 750 euro een helikoptervlucht”, legt An Lambrechts uit. “In onze reclamefolder staat bij elk artikel vermeld hoe veel vluchten ze waard zijn. De helikopter stijgt op in de weide achter de winkel en per vlucht kunnen drie personen mee. Ik probeer zo goed als mogelijk groepen per gemeente te maken, want iedereen wil uiteraard graag zijn straat vanuit de lucht zien.” Jef en May denken nog niet aan stoppen. “Ik zie ons nog niet snel met pensioen gaan. Als het zo ver is, gebeurt dat ook niet van de ene dag op de andere. Waarschijnlijk gaan we dan geleidelijk afbouwen”, zegt Jef.

Zaakvoerders : Jef Lambrechts (60) en May Cox (61).

Personeel : Zoon Jan (32) is gespecialiseerd in elektro, dochter An (34) doet de administratie. Technicus Gert Verheyen (38) is de enige werknemer buiten de familie. “Op vrijdagnamiddag sluiten we altijd samen de week af met een drankje op het bureau”, zegt Jef.

Assortiment : elektrische apparaten en verlichting. “Mijn vader deed vroeger de elektriciteit in bouwprojecten, maar wij niet meer”, zegt Jef.

Adres : Hoogstraatsesteenweg 107 in 2310 Rijkevorsel

Website : www.lambrechtselectro.be

Afbeeldingen